Vina Jerman

hello world!
Vinarstvo slovenske istre nad dolino reke Dragonje, v prijetni Istrski vasici Trsek

Kdo smo

V popolnoma zdravem in ekološko prijaznem okolju pridelujemo kakovostno vino, pri čemer že pri vzgoji vinske trte dajemo velik poudarek na kakovost. Gojimo in škropimo le s sredstvi, ki jih dovoljuje integrirano varstvo. V sodobni in estetsko opremljeni kleti, lahko ponudimo bela, predvsem pa rdeča vina.

Danes so zelo iskana dobra in kakovostna vina, zato se stranke zadovoljne vračajo v našo klet. Poleg prodaje vina, nudimo tudi storitve kot npr. vodenje degustacij, obisk vinogradniških kleti itd.
Vino danes predstavlja neločljiv del istrske identitete. Obstajajo različne sorte vina, ki odražajo različnost klime in tal, na katerih so vzgojena.

Okoliš

Dolina Dragonje sodi v najlepše naravne znamenitosti slovenske Istre. Reka Dragonja, ki teče po istoimenski dolini je s svojimi številnimi pritoki ustvarila slikovite slapove in erozijsko aktivne meandre.

Na pobočjih pa obiskovalce očarajo skrbno obdelani oljčni nasadi, vinogradi in drugo sredozemsko rastje. Iz kulturne dediščine velja omeniti zagotovo Kodarinov mlin (pod Koštabono) in Mazurinov mlin (pod Trsekom). Le teh je bila nekoč dolina polna.

Kontakt

vina.jerman@gmail.com
+386 41 346 033
Trsek 1A, 6273 Marezige
Za Istro je tipična in najpomembnejša sorta vina istrska malvazija. Poleg malvazije boste na območju severozahodne Istre srečali še teran, muškat, refošk, merlot in cabernet sauvignon.

Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon je sorta rdečega grozdja, večinoma uporabljena za pridelavo vina in je v svetovnem merilu poleg Chardonnaya ena najpogosteje gojenih trt.

Sorta daje posebno visokokvalitetno suho vino, ki se posebno izraža v lepi elegantni cvetici, skladnem polnem okusu in temno rubinasti ne preveč intenzivni barvi.

Cabernet sauvignon lepo dopolnjuje mineštre s suhim mesom, srednje dozorele aromatične sire, začinjene goveje jedi in jedi iz divjačine. Ponudimo ga temperiranega na 13-15 ˚C. (Vir: sl.wikipedia)

Refošk

Refošk je avtohtona primorska sorta rdečega vina. Je temno vijoličasto rdeče barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu, malinovcu.

Prisoten je nekoliko travnat okus. Sčasoma se sadni okusi razvijejo v prijeten buket. Odlično se prilega k različnim mesnim jedem in pikantnim sirom.

Če ni taninasto, ga serviramo pri temperaturi 16 °C, oziroma pri 18 °C, če jih vsebuje (Vir: sl.wikipedia)

Malvazija

Malvazija, v literaturi opisana tudi kot: malvazija bela, Malvasia, Malvasia d`Istria bianca, Malvasie blanche je vinska trta in slovenska sorta belega vina, ki uspeva v slovenskem primorju. Tja so to sorto v 13. stoletju prinesli iz sosednje Italije.

Vino je suho, zlato rumene barve z značilno dokaj intenzivno in cvetico in polno aromo. Visoka stopnja alkohola (po navadi okoli 12 %) in polnost tega vina z minerali, aminokislinami in glicerolom daje v dobrih letnikih odlično desertno vino, poznano pod imenom sladka malvazija.

Malvazija se odlično poda beli ribi, školjkam, perutnini in nepikantnim sirom. Postrežemo jo temperirano od 10 - 12 °C. (Vir: sl.wikipedia)

Rumeni Muškat

Rumeni muškat je bela sorta vinske trte in istoimensko vino, ki izvira iz Male Azije.

Daje izredno aromatična vina, in že v jagodah izjemno močno razvita aromatičnost. Dozoreva pozno, nekateri kloni tudi zgodaj, mošt dosega 20-24% sladkorja.

Ponudimo ga temperiranega na 11-13 ˚C. (Vir: sl.wikipedia)

Kako do nas

Iz smeri Ljubljana: Avtocesta Ljubljana-Koper (A1) Izvoz Osp-Črni Kal, nadaljujete v smeri Kubed,Gračišče. V Kubedu skozi vas (kot je pot na zemljevidu) nadaljujete pot smer Popetre, ali nadaljujete do Gračišča in od tam smer Popetre Skozi vas Popetre do Trseka.

Iz smeri Koper: Na Koperski obvoznici peljete v smer Bertoki, Izvoz Bertoki-Sv.Anton, nadaljujete pot smer Sv.Anton proti Kubedu, nato nadaljujete smer Gračišče in zavijete za Popetre nato skozi vas Popetre do Trseka. ali Iz Kopra smer Vanganel proti Marezigam, skozi Marezige smer Truške in naprej do Trseka.
envelope-omap-markerphoneinternet-explorer